What's new
Carbonite

Welcome to Carbonite! Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

What's happening here?

iamgigglz

Girthy biker
VIP Supporter
Rating - 100%
201   0   0
Joined
Aug 19, 2014
Messages
4,789
Reaction score
661
Points
2,965
Location
Parkhurst
I have my 9700k set at 50x100Mhz all core OC with a -0.08v offset. That's all I've done.
When I run a synthetic stress test, I get this:



This is a 3 minute graph. I've left it running for half an hour and it doesn't change.
The wiggly line is package temp, oscillating between 61 and 78deg - why is it doing that??
There's throttling of any kind happening - yellow line is CPU usage, pale blue is number of cores in use, dark blue CPU voltage (1.306 ~ 1.352v), orange is frequency.

PSU: Antec EAG750 EarthWatts Gold Pro
Motherboard: Asus Maximus Hero X
Cooling: Corsair H100i Pro
 

chriswp

Well-Known member
Rating - 100%
24   0   0
Joined
Nov 21, 2011
Messages
438
Reaction score
216
Points
1,395
Age
25
Location
Stellenbosch
Fans spinning up and down?
 

iamgigglz

Girthy biker
VIP Supporter
Rating - 100%
201   0   0
Joined
Aug 19, 2014
Messages
4,789
Reaction score
661
Points
2,965
Location
Parkhurst
Fans spinning up and down?
Didn't even think of that to be honest.
Not the issue though. I locked all my fans and the AIO pump at 100% and changed the graph to monitor individual core temps. Same result.

 

Ebrahim Ali

Junior Member
Rating - 100%
7   0   0
Joined
Jul 26, 2017
Messages
307
Reaction score
72
Points
585
Age
29
Power throttling maybe?
 

iamgigglz

Girthy biker
VIP Supporter
Rating - 100%
201   0   0
Joined
Aug 19, 2014
Messages
4,789
Reaction score
661
Points
2,965
Location
Parkhurst
Power throttling maybe?
Interesting thought. I’m recovering from surgery on my right wrist so no gaming for a while. Good opportunity to play with benchmarks etc.
I’ll check your theory tomorrow.
 

Jero814

Fresh Spawn
Rating - 100%
3   0   0
Joined
Mar 21, 2018
Messages
9
Reaction score
2
Points
185
Run the tests again and just monitor voltage closely - on a graph like this I am not sure how closely the voltage changes can be tracked with all the various scales being used.

The temperatures seem uniform in change - almost like a sine wave and we know basically heat on a cpu is generated via voltage applied to it. My guess would be something is happening ito voltage being applied to the cpu
 

Oj0

The Forum Hobbit
VIP Supporter
TheOverClocker.com
Rating - 100%
86   0   0
Joined
Apr 26, 2010
Messages
11,050
Reaction score
466
Points
4,235
Age
30
Location
Radiokop, Roodepoort
It appears that the program you're using is cycling through different types of load. 100% load isn't 100% load (that's why an AVX load increases temperatures far beyond normal usage).
 

PandaAttack1

ooh wee!
VIP Supporter
Rating - 100%
92   0   0
Joined
May 9, 2013
Messages
3,542
Reaction score
2,111
Points
2,715
Location
Pta East
I have my 9700k set at 50x100Mhz all core OC with a -0.08v offset. That's all I've done.
When I run a synthetic stress test, I get this:



This is a 3 minute graph. I've left it running for half an hour and it doesn't change.
The wiggly line is package temp, oscillating between 61 and 78deg - why is it doing that??
There's throttling of any kind happening - yellow line is CPU usage, pale blue is number of cores in use, dark blue CPU voltage (1.306 ~ 1.352v), orange is frequency.

PSU: Antec EAG750 EarthWatts Gold Pro
Motherboard: Asus Maximus Hero X
Cooling: Corsair H100i Pro
Looks like a throttle of some sorts bud.
 

Top Donors

$301.00
$200.00
$165.00
$120.00
Top